Client: Couchiching First Nation
Project Description: Subdivision Infrastructure Servicing

Time Line: September 2010 to Present
Project Manager: Tom Darlow

Client Category: First Nation
Service Category: Land Development

In late fall of 2010, S. Burnett & Associates Ltd. (SBA) was retained by Couchiching First Nation to provide engineering services related to providing infrastructure servicing to several homes that were to be relocated and/or rebuilt due to contamination on their original site. This included infrastructure expansion of an existing sub-division within the Couchiching community to extend roads, water and sewage servicing to the new location. The new location was located on the relatively steep shores of Rainy Lake necessitating the need for individual lot grading plans and an extensive retaining wall design. Time was of the essence in this project due to the home contamination. SBA prepared the detailed design, contract documents and assisted in the contract administration of this $1 Million infrastructure servicing project.

The scope of work required for this project also included:

  • The coordination of site surveys, geotechnical investigation and chemical soils testing
  • Preparation of individual lot grading plans and design
  • Detailed design of a large retaining wall along the shores of the Rainy River
  • The design and tendering of the required water main extension and communal septic system and individual pumping chamber
  • The design and tendering of a detailed design of a Railway and Highway 11 jack and bore crossing
  • Approvals from the Ministry of Transportation (MTO), CN Rail, Ministry of Natural Resources (MNR) and the Department of Fisheries and Oceans (DFO)
  • Health Canada (HC) and Indian and Northern Affairs Canada (INAC)

SBA successfully completed this project in collaboration with Couchiching First Nation, government agencies and non-government agencies.

Several homes were to be relocated and/or rebuilt due to contamination on their original site. The new location was located on the relatively steep shores of Rainy Lake, necessitating the need for individual lot grading plans and extensive retaining wall design.